Pomiń nawigację

Autorzy: Mirosław Obiedziński, Jarosław Kujawa

Sektor spożywczy i handlu art. spożywczymi - Dostosowanie MSP do wymogów UE

Prawo w firmie Dokapitalizowanie

Rodzaj publikacji: Poradnik

Rok wydania: 2003

Język: PL

ISBN: 83-88802-68-2

Wydawca: Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości

więcej

Pobierz wybrany format publikacji:

Zobacz: Zasady korzystania z publikacji PARP

Podpisanie przez Polskę Układu Stowarzyszeniowego ze Wspólnotami Europejskimi wymagało realizacji przyjętej w Układzie Europejskim zasady docelowej harmonizacji naszych przepisów z przepisami obowiązującymi w Unii Europejskiej, w tym harmonizacji wymagań jakościowych, procedur badań, certyfikacji i kontroli.

Poradnik przybliża następujące zagadnienia: podstawowe zasady prawa żywnościowego Unii Europejskiej, w tym porządek prawny UE, harmonizację prawa żywnościowego krajów członkowskich, znakowanie żywności, podstawowe wymagania UE w zakresie higieny, legislację substancji dodatkowych do żywności w UE, materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością, zmiany dostosowawcze polskiego prawa w zakresie prawa żywnościowego, główne zasady organizacji rynków rolnych w UE: omówienie funduszy strukturalnych i ich zadań, istotę kwot i limitów produkcyjnych, przygotowanie przetwórstwa do warunków UE, koszty dostosowań sektora produkcji i handlu artykułami spożywczymi do wymagań UE.

Spis treści

Wprowadzenie
Rozdział 1. Podstawowe zasady prawa żywnościowego Unii Europejskiej
Rozdział 2. Zmiany dostosowawcze polskiego prawa
Rozdział 3. Główne zasady organizacji rynków rolnych w Unii Europejskiej
Rozdział 4. Koszty dostosowań sektora produkcji i handlu artykułami spożywczymi do wymagań Unii Europejskiej

Inne publikacje, które mogą Cię zainteresować

Obrót żywnością a zdrowie - praktyczny poradnik dla przedsiębiorców

Poradnik

Obrót żywnością a zdrowie - praktyczny poradnik dla przedsiębiorców

Zobacz

Polecane artykuły

Kilkaset kursów online i tysiące szkoleń stacjonarnych dla Ciebie

Inne dofinansowana, które mogą Cię zainteresować