Pomiń nawigację
  • Online
  • Szkolenia i doradztwo
  • BKL 2023 - zakończone
10 listopada
zakończone

Webinarium

Trendy, oczekiwania społeczne, wymogi prawne – jak wykorzystać szansę na rozwój? Przyszłość branży żywności wysokiej jakości – pomiędzy optymalizacją a innowacją

#Spotkania branżowe

Opis

Zapraszamy na kolejne spotkanie z cyklu #Spotkania branżowe skierowane do przedsiębiorców, pracowników, organizacji przedsiębiorców, przedstawicieli instytucji edukacyjnych (szkół, uczelni, firm szkoleniowych), instytucji rynku pracy, administracji publicznej oraz ekspertów i analityków związanych z sektorem handlu.

Spotkanie będzie okazją do zaprezentowania wyników drugiej edycji badań Branżowego Bilansu Kapitału Ludzkiego II – branża żywności wysokiej jakości realizowanego przez PARP we współpracy z Sektorową Radą ds. Kompetencji – Sektor żywności wysokiej jakości. Wspólnie z zaproszonymi ekspertami dyskutować będziemy w szczególności nt.:

  • zapotrzebowania na pracowników i kompetencje w sektorze
  • zatrudnienia cudzoziemców
  • trendach oddziałujących na branżę
  • możliwych kierunkach rozwoju rozwoju branży

Zachęcamy do uczestnictwa w spotkaniu!

Czytaj więcej o cyklu spotkań branżowych na stronie PARP. 

 

Raport z II edycji badań: Branżowy Bilans Kapitału Ludzkiego II - branża żywności wysokiej jakości

Broszura – wybrane wyniki II edycji badań: Branża żywności wysokiej jakości - Branżowy Bilans Kapitału Ludzkiego II

Prelegenci

Paulina Zadura
Paulina Zadura Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości
Monika Dawid-Sawicka
Monika Dawid-Sawicka Ekspertka rynku pracy
Adriana Skorupska
Adriana Skorupska Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości
Andrzej Gantner
Andrzej Gantner Polska Federacja Producentów Żywności Związku Pracodawców
Jacek Czarnecki
Jacek Czarnecki Nestlé Polska
Małgorzata Leszczyńska
Małgorzata Leszczyńska Ośrodek Ewaluacji sp. z o.o.
Marta Tomaszewska-Pielacha
Marta Tomaszewska-Pielacha Polska Federacja Producentów Żywności Związku Pracodawców
Barbara Groele
Barbara Groele Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków

Program

10 listopada 2023

10:00 - 10:10

Branżowy Bilans Kapitału Ludzkiego w branży żywności wysokiej jakości wprowadzenie do spotkania

  • Paulina Zadura, dyrektor Departamentu Analiz i Strategii, PARP

10:10 - 10:25

Pracownicy, kompetencje i trendy w sektorze

  • Adriana Skorupska, koordynator projektu BBKL II, PARP

10:25 - 10:45

Które z trendów będą najsilniej zmieniać branżę – wyzwania i szanse - rozmowa z dr inż. Andrzejem Gantnerem,  dyrektorem generalnym Polskiej Federacji Producentów Żywności Związek Pracodawców

 

10:45 - 11:00

Jakie możliwe scenariusze rozwoju czekają branżę żywności wysokiej jakości 

  • Małgorzata Leszczyńska, współautorka raportu, Ośrodek Ewaluacji

11:00 - 11:50

Nawigacja na wzburzonym morzu czy może Złoty Wiek? Jak wykorzystać pojawiające się szanse - dyskusja ekspertów branżowych o kierunkach rozwoju branży

  • dr inż. Barbara Groele, sekretarz generalny stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków

  • dr Jacek Czarnecki, szef Działu Legislacji i Spraw Naukowych, Nestlé Polska i Nestlé Baltics

  • dr inż. Marta Tomaszewska-Pielacha, dyrektor ds. żywności i żywienia Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców 

 Moderacja spotkania: Monika Dawid–Sawicka, ekspertka rynku pracy