Udzielamy informacji o programach pomocowych realizowanych przez PARP.
Autorzy: Grażyna Sikorska, Witold Kajszczak
Kwatera agroturystyczna - praktyczny poradnik
Jednym z głównych trendów charakteryzujących współczesną turystykę jest rozwój turystyki alternatywnej, przyjaznej środowisku, wykorzystującej naturalne walory dziedzictwa kulturowego i różnorodności przyrodniczej. Funkcję taką pełni z pewnością agroturystyka, będąca jedną z form turystyki wiejskiej.
Agroturystyka w naszym kraju nie jest zjawiskiem nowym. Od lat popularne było przyjmowanie gości w gospodarstwach wiejskich. Letnicy, wczasy pod gruszą, to pojęcia znane wszystkim w mieście i na wsi. Dzisiaj agroturystyka stwarza możliwości zmiany sytuacji ekonomicznej i społecznej na wsi.
Tworzenie nowych miejsc pracy poza rolnictwem, ale jednocześnie ściśle związanych z otoczeniem rolnictwa, stwarza możliwości likwidacji bezrobocia w środowisku wiejskim, poszerza ofertę pracy na rynku, przyczynia się do zwiększenia dochodów w rolnictwie. Jednocześnie agroturystyka wymusza działania stanowiące aktywne formy ochrony środowiska, a mieszkańcom miast umożliwia kontakt z przyrodą i środowiskiem naturalnym.
Niniejszy poradnik powstał w oparciu o doświadczenia pracowników Suwalskiej Izby Rolniczo-Turystycznej oraz osób, dla których agroturystyka stanowi ważną dziedzinę zainteresowań, a nawet pasji. Pisząc go staraliśmy się dostarczyć podstawową wiedzę i wskazówki, które umożliwią podjęcie decyzji o założeniu i prowadzeniu gospodarstwa agroturystycznego. Nie ma w nim gotowych rozwiązań ani idealnych wzorców. Zawarte przykłady rozwiązań małej architektury ogrodowej, wystroju wnętrz, sposobów organizacji czasu własnego i gości, mają za zadanie pobudzić wyobraźnię czytelnika. Każde gospodarstwo agroturystyczne jest inne, działa w innym środowisku przyrodniczym i kulturowym. Każdy ma inną osobowość. Każdy sam musi podjąć decyzję, co jest konieczne, aby jego przedsięwzięcie mogło odnieść sukces.
Zapoznając się z kolejnymi rozdziałami poradnika, czytelnik będzie mógł ocenić, jaką wiedzą dysponuje, jaki jest stan przygotowania jego gospodarstwa do pełnienia funkcji kwatery agro-turystycznej, jakie inwestycje musi ponieść, aby obiekt przygotować do obsługi gości. Zgromadzone informacje pozwolą mu wreszcie przystąpić do opracowania biznesplanu przedsięwzięcia, który pozwoli na przygotowanie w określonej, usystematyzowanej formie, informacji o stanie posiadania, ocenę realnych możliwości realizacji pomysłów i przygotowanie dokładnego harmonogramu podejmowanych działań. W przypadku ubiegania się o kredyt, biznesplan stanowi jeden z podstawowych dokumentów wymaganych przez bank, a zebrane materiały posłużą jako dokładne źródło informacji dla specjalisty, który będzie przygotowywał profesjonalny dokument.
Przekazując drugie wydanie poradnika mamy nadzieję, że czytelnicy znajdą w nim informacje pomocne w prowadzeniu własnego gospodarstwa agroturystycznego
Spis treści
Rozdział 1. Uwarunkowania ruchu turystycznego na obszarach wiejskich
Rozdział 2. Wymagania stawiane kwaterze wiejskiej w oparciu o system kategoryzacji
Rozdział 3. Zasoby mojego gospodarstwa
Rozdział 4. Przygotowanie moje i domowników do obsługi kwatery wiejskiej
Rozdział 5. Program inwestycyjny kwatery wiejskiej
Rozdział 6. Finansowanie organizacji i rozwoju kwatery wiejskiej
Rozdział 7. Plan rozwoju działalności agroturystycznej w perspektywie wieloletniej
Inne publikacje, które mogą Cię zainteresować
Dobre praktyki
Turystyka w Polsce Wschodniej