Pomiń nawigację

Zakup usługi obejmującej wsparcie realizacji prac badawczo-rozwojowych, których celem jest opracowanie technologii wytwarzania mokrej karmy dla psów z surowców ubocznych przemysłu mięsnego.

Beneficjent

MASARNIA KUREK JUSTYNA KUREK

Wartość projektu

349 712,37 PLN

Wartość dofinansowania

241 671,15 PLN

Program operacyjny

Inteligentny rozwój

Działanie

Bony na innowacje dla MŚP

Opis projektu

Masarnia Kurek Justyna Kurek prowadzi z powodzeniem działalność w branży przetwórstwa mięsnego. Do produkcji żywności wykorzystuje wysokiej jakości surowce od lokalnych gospodarstw rolnych. W wyniku produkcji żywności powstają odpady w postaci surowców ubocznych przemysłu mięsnego, które wcześniej były utylizowane a teraz są wykorzystywane do produkcji karmy dla psów. Dzięki projektowi zmniejszyły się koszty związane z utylizacją i składowaniem surowców ubocznych. Przedmiotem projektu była usługa wspierająca realizację prac B+R, obejmujących opracowanie technologii wytwarzania mokrej karmy dla psów o zbilansowanym składzie . Została również opracowana technologia pokrywania wytworzonych porcji karmy powłoką jadalną z usieciowanymi związkami bioaktywnymi.