Pomiń nawigację

13 października 2021 r.

Zakup proinnowacyjnych usług w celu wdrożenia innowacyjnej mieszanki mąk bezglutenowych do produkcji makaronów, ciast i pieczywa o podwyższonych wartościach odżywczych.

Fabryka Makaronu Sp z. o.o. to firma działająca na rynku spożywczym, która produkuje wysokojakościowe  mąki oraz naturalne makarony.

W ramach pozyskanego finasowania firma zakupiła środki trwałe co umożliwiło uruchomienie produkcji mieszanki mąk wykorzystywanej do produkcji makaronu, pieczywa oraz ciast o innowacyjnym składzie. Dodatkowo pozyskane środki z funduszy europejskich umożliwiły min. opracowanie strategii marketingowej, przygotowanie szczegółowego modelu finansowego, wraz z uruchomienie linii technologicznej do produkcji nowatorskich produktów.

Projekt umożliwił wprowadzenie do oferty nowych produktów:  makaronów z mieszanek mąk strączkowych (linia Avellini sport wysokobiałkowy) oraz mąk podgotowanych strączkowych, stanowiących bazę dla makaronów. W efekcie  na rynku pojawił się makaron z mieszanek mąk strączkowych i innych mąk (np. ciemny ryż-groch) charakteryzujących się niskim wskażnikiem indeksu glikemicznego.  Stosowanie produkty  w diecie charakteryzujące się niskim współczynnikiem IG są ważne dla osób chorych na cukrzycę ale również zdrowych, którzy dbają o prawidłowe i zbilansowane odżywanie.

  • Nazwa Programu Operacyjnego: Inteligentny Rozwój
  • Nazwa poddziałania 2.3.1 Proinnowacyjne usługi IOB dla MŚP
  • Nazwa projektu: Zakup proinnowacyjnych usług w celu wdrożenia innowacyjnej mieszanki mąk bezglutenowych do produkcji makaronów, ciast i pieczywa
  • Nazwa beneficjenta: Fabryka Makaronu Sp z. o.o.
  • Wartość projektu: 1 495 500,00 zł
  • Wartość dofinansowania:  747 900,00 zł 

Może Cię zainteresować

Opublikowano: 13.10.2021 12:33
Poprawiono: 13.10.2021 10:09
Modyfikujący: Joanna Chełchowska
Udostępniający: Joanna Chełchowska
Autor dokumentów: