13 października 2021 r.
Zakup proinnowacyjnych usług w celu wdrożenia innowacyjnej mieszanki mąk bezglutenowych do produkcji makaronów, ciast i pieczywa o podwyższonych wartościach odżywczych.
Fabryka Makaronu Sp z. o.o. to firma działająca na rynku spożywczym, która produkuje wysokojakościowe mąki oraz naturalne makarony.
W ramach pozyskanego finasowania firma zakupiła środki trwałe co umożliwiło uruchomienie produkcji mieszanki mąk wykorzystywanej do produkcji makaronu, pieczywa oraz ciast o innowacyjnym składzie. Dodatkowo pozyskane środki z funduszy europejskich umożliwiły min. opracowanie strategii marketingowej, przygotowanie szczegółowego modelu finansowego, wraz z uruchomienie linii technologicznej do produkcji nowatorskich produktów.
Projekt umożliwił wprowadzenie do oferty nowych produktów: makaronów z mieszanek mąk strączkowych (linia Avellini sport wysokobiałkowy) oraz mąk podgotowanych strączkowych, stanowiących bazę dla makaronów. W efekcie na rynku pojawił się makaron z mieszanek mąk strączkowych i innych mąk (np. ciemny ryż-groch) charakteryzujących się niskim wskażnikiem indeksu glikemicznego. Stosowanie produkty w diecie charakteryzujące się niskim współczynnikiem IG są ważne dla osób chorych na cukrzycę ale również zdrowych, którzy dbają o prawidłowe i zbilansowane odżywanie.
- Nazwa Programu Operacyjnego: Inteligentny Rozwój
- Nazwa poddziałania 2.3.1 Proinnowacyjne usługi IOB dla MŚP
- Nazwa projektu: Zakup proinnowacyjnych usług w celu wdrożenia innowacyjnej mieszanki mąk bezglutenowych do produkcji makaronów, ciast i pieczywa
- Nazwa beneficjenta: Fabryka Makaronu Sp z. o.o.
- Wartość projektu: 1 495 500,00 zł
- Wartość dofinansowania: 747 900,00 zł